AL 25 JAAR STERK IN GESPECIALISEERDE GGZ
Het jaar 2023 was voor GGZ Oost Brabant een jubileumjaar waarin we stil stonden bij het 25-jarig bestaan van onze organisatie. In 1998 ontstond GGZ Oost Brabant door een fusie van het Instituut voor Psychiatrische Zorg (IPZ) met andere psychiatrische instellingen, zoals de Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (RIAGG) en Regionale Instelling voor Beschermd en Begeleid Wonen (RIBW). We vierden deze mijlpaal met een groots personeelsfeest op vrijdag 22 september in het Inspyrium in Cuijk. In de maanden daarna hebben we lokaal ook cliënten en hun naasten getrakteerd, zodat ook zij feestelijk konden genieten van ons jubileum.
SAMEN BOUWEN AAN ZORG DICHTBIJ IN PROEFTUINEN
UNIEKE SUBSIDIE VOOR AI-PROJECT BINNEN EXPERTISECENTRUM EETSTOORNISSEN
Het Expertisecentrum Eetstoornissen van GGZ Oost Brabant en zes projectpartners, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven en Philips gaan samen nieuwe AI-oplossingen ontwikkelen. Deze zijn gericht op vroegsignalering / vroege interventie, indicatiestelling en voorspelling van het behandelresultaat. Daarnaast is binnen DAIsy een digitale omgeving gecreëerd om complexe (behandel)data te verzamelen en verwerken.
KENNIS DELEN OVER ERNSTIGE DEPRESSIE BIJ JONGEREN EN JONGVOLWASSENEN
SAMEN STERK VOOR CLIËNTEN MET EEN (VERSTANDELIJKE) BEPERKING
SAMEN WERKEN AAN BETERE TOEGANG TOT DE GGZ
EXPERTISECENTRUM HERSENLETSEL EN NEUROPSYCHIATRIE KLAAR VOOR VOOR TOP GGZ
Daarnaast is hard gewerkt om erkenning als Doelgroep Expertise Centrum (DEC) te verkrijgen. Op landelijk niveau is er vertraging ontstaan in het accrediteringsproces. We verwachten eind 2024 alsnog deze DEC-status te verkrijgen.
Tot slot zijn er nieuwe samenwerkingsovereenkomsten gesloten met netwerkpartners in het kader van consultatie en is er ervaringsdeskundigheid toegevoegd aan de expertise binnen het centrum.
MAXIMALE INZET OP SUÏCIDEPREVENTIE
-> het screenen van elke cliënt (van 12 jaar of ouder) tijdens de intake op een verhoogd risico op suïcidaliteit. Bij een verhoogd risico stroomt de cliënt door naar aanvullende zorgmodules. Deze modules zijn speciaal gericht op suïcidepreventie. Cliënten volgen deze extra module(s) naast hun reguliere behandeltraject.
-> het volledig up-to-date houden van de organisatie-brede kennis en deskundigheid . We hebben een stevig intern trainingsprogramma ontwikkeld met een combinatie van e-learning en klassikale onderdelen. Al ruim 250 medewerkers van GGZ Oost Brabant rondden in 2023 de basistraining met succes af. Alle overige cliëntgebonden medewerkers volgen in 2024. De vervolgtraining is verplicht voor de medewerkers die de aanvullende zorgmodules. Deze vervolgtraining is inmiddels ook al door 24 behandelaren doorlopen.
SAMEN SCREENEN VAN AANMELDINGEN
WET VERPLICHTE GGZ (WVGGZ)
Daarnaast is er een praktische handleiding gemaakt. Dit is een vertaalslag van de wet naar de praktijk van GGZ Oost Brabant. Hierdoor is het voor medewerkers makkelijker om de complexe procedures en regels te volgen. Daarnaast zijn er aandachtsfunctionarissen WvGGZ aangesteld binnen de zorgteams. Zij dragen op een efficiënte manier bij aan de borging van kennis en kwaliteit. De aandachtsfunctionarissen komen sinds dit jaar periodiek bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen.
SAMEN BOUWEN AAN BETERE ZORG VOOR OUDEREN
OP WEG NAAR EEN MEER
VEERKRACHTIGE ORGANISATIE
Na verschillende medewerkersbijeenkomsten geleid door de raad van bestuur, werd het besluit over de Veerkrachtige Organisatie (VO) in de zomer van 2023 definitief. De adviesgremia ontvingen in oktober tien startnotities. Hierin werd vastgelegd hoe we met participatie van medewerkers, cliënten en naasten tot implementatieplannen voor de verschillende thema’s komen. In december werden diverse participatiesessies georganiseerd voor de VO-thema’s die als eerste vorm krijgen: de samenvoeging van regio’s, de oprichting van afdeling Monitoring en Organisatie Advies en de integratie van Kind & Jeugd binnen de zorgregio’s.
Bankjes en picknicktafels in het kader van De Groene GGZ
Commissaris van de Koning op bezoek
Sociale Innovatie en Digitalisatie
DIGITALISATIE IN DE ZORG
DIGITALISATIE IN DE ZORG
VERNIEUWD DIGITAAL LEERPORTAAL
SOCIALE ROBOTICA
Deze robots worden nu ingezet voor psychiatrische cliënten met een licht verstandelijke beperking of autisme spectrum stoornis. Ook hebben we in 2023 een tweede kwartiermaker sociale robotica aangenomen. Daarmee zijn we klaar om verder op te schalen.
VR-brillen voor EMDR- en exposuretherapie
In Boxmeer is een innovatieve pilot gaande waarbij een VR-bril wordt ingezet bij EMDR- en exposuretherapie. Dit versnelt het behandeltraject en verbetert de kwaliteit van de geboden zorg. De toegewijde behandelaren geven aan dat de eerste ervaringen met de VR-brillen veelbelovend zijn. Ze verwachten dat na evaluatie een vervolg en uitbreiding zal volgen.
Meer veiligheid in de nacht dankzij ‘Tippie’
Niet in al onze locaties is een nachtdienst fysiek aanwezig. Tot voor kort waren deze locaties ongeschikt voor cliënten met nachtelijke angsten. Sociale innovatie Tippie is voor een deel van deze cliënten een uitkomst. Tippie is een digitaal scherm dat in de kamer van de cliënt hangt. Met een eenvoudige druk op de knop, krijgt de cliënt direct beeldcontact met de nachtdienst die fysiek op een andere locatie aanwezig is. De dienstdoende medewerker kan via een speciale telefoon en een unieke code direct reageren en indien nodig ook persoonlijke zorg bieden.
Cliënten kunnen dankzij Tippie vaker (blijven) wonen op de locatie, die in alle opzichten bij hen past. Op de momenten dat het nodig is, biedt Tippie (laagdrempelig) toegang tot de juiste ondersteuning in de nacht. Tippie is een waardevolle innovatie, vanwege de bijdrage aan de veiligheid van de cliënten en de betere toegankelijkheid van zorg gedurende de nacht.
Optimale vrijheid met GPS-tools
In ons streven naar de juiste zorg op de juiste plek hebben we een belangrijke innovatie doorgevoerd om de zelfstandigheid en veiligheid van onze cliënten te vergroten: het gebruik van GPS-tools. Deze technologie biedt een oplossing voor cliënten die onzeker of angstig zijn om buiten te zijn, door hen de mogelijkheid te geven snel en eenvoudig contact op te nemen met de verpleging zonder hen fysiek te moeten zoeken. Met verschillende draagbare opties – zoals een horloge, een halskoord of een polsband – kunnen cliënten deze GPS-trackers comfortabel bij zich dragen. Deze apparaten stellen niet alleen de cliënt in staat met een druk op de knop verbinding te maken met de verpleging, maar stellen de verpleging ook in staat de locatie van de cliënt in real-time te zien via een dashboard. Deze innovatie draagt enorm bij aan de vrijheid en veiligheid van de cliënt. Het maakt bovendien een einde aan het ‘dwalen zonder hulp’. Door deze technologie te gebruiken, kunnen we de zorg aanpassen aan de behoeften van de cliënt. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid van de cliënten en zorgt tegelijkertijd voor meer veiligheid.
Biodynamische verlichting bij hersenletsel
Biodynamische verlichting werd dit jaar succesvol toegepast bij drie cliënten met hersenletsel. Dit leidde tot een verbetering van hun dag- en nachtritme. Het beschadigde gedeelte van hun brein wordt op de juiste manier gestimuleerd. Dit draagt bij aan een sneller herstel.
App voor Ritmische Bewegings Gymnastiek
Via de RGM-app kunnen vaktherapeuten eenvoudig een zogenaamde choreoscore voor Ritmische Bewegings Gymnastiek (RGM) opstellen. Daarnaast hebben cliënten via de app de mogelijkheid om zelfstandig oefeningen te creëren en deze tijdens de lessen te presenteren. De introductie van de RGM-app verlaagde de werkdruk voor onze therapeuten en zet cliënten aan tot meer zelfredzaamheid.
‘Mijn Eigen Plan’ biedt hulp en houvast voor cliënten
In enkele woongroepen op Huize Padua werd in 2023 het digitaal groepsbord Mijn Eigen Plan geïntroduceerd. Op het groepsbord vinden cliënten praktische informatie. Denk aan: wie er die dag werkt en wat er op het menu staat. Een mooie innovatie die de zelfredzaamheid van onze cliënten vergroot. Zeker in combinatie met de speciale app die cliënten ondersteuning biedt bij praktische zaken in hun dagritme, zoals koffie zetten en wassen.
VGZ bracht werkbezoek aan GGZ Oost Brabant
• de GGZ-sector in het algemeen; • Evaluatie en uitwerking van de meerjarenafspraak • acute GGZ-zorg binnen de netwerken in Oost Brabant • de digitale GGZ (Digitale poli en GGZ Thuis); • ontwikkelingen binnen ons Expertisecentrum Eetstoornissen.
Het was een waardevol bezoek, waarin ruimte was om met elkaar van gedachten te wisselen en beelden scherp te stellen. Dat is belangrijk, omdat we als samenwerkingspartners voor een gezamenlijke uitdaging staan: bijdragen aan een mentaal gezonde regio.
GGZ Oost Brabant sluit aan bij International Mental Health Alliance (IMHA)
Veerkrachtige en financieel sterke organisatie
De cijfers over 2023
Landelijk wordt een tekort verwacht van ruim 100.000 zorgprofessionals in 2030. Om onze goede zorg ook in de toekomst te kunnen blijven bieden, hebben we de zorgprofessionals hard nodig. Het betekent da we vol moeten inzetten op het binden en boeien van onze medewerkers en het aantrekken van nieuwe professionals. Tegelijk moeten we ook moeten kijken naar anders werken, slimmer werken. Zodat we in staat zijn om ook met minder mensen nog steeds die goede zorg te blijven bieden.