Sociale robotica op het levendig landgoed

De komende 10 jaar gaat GGZ Oost Brabant haar landgoed veranderen naar een plek met ruimte voor wonen, werken, leren, zorg én interactie tussen buurtgenoten: bewoners, medewerkers, studenten en omwonenden. We gaan niet alleen het terrein en de gebouwen vernieuwen maar ook de zorg die wordt geleverd.

De komende 10 jaar gaat GGZ Oost Brabant haar landgoed veranderen naar een plek met ruimte voor wonen, werken, leren, zorg én interactie tussen buurtgenoten: bewoners, medewerkers, studenten en omwonenden. We gaan niet alleen het terrein en de gebouwen vernieuwen maar ook de zorg die wordt geleverd.

Daarvoor gaan we onder andere verkennen wat sociale robots in de zorg voor onze clienten kunnen betekenen. Dat doen we samen met The Innovation Playground.

Kennismaken met robots

Op 30 april was de eerste inspiratiebijeenkomst voor geïnteresseerde medewerkers. Deze vond plaats in de Automotive Campus in Helmond, een toepasselijke plek waar verschillende innovaties te zien waren. De dag begon met een kennismaking en er werd uitgewisseld wat de deelnemers al wisten over sociale robotica. Dit zorgde voor veel enthousiasme en leergierigheid. Deze woorden bleken een rode draad te zijn door de dag heen. Er werd kennisgemaakt met verschillende sociale robots, van groot tot klein. Vooral de kleine ‘Alpha Mini’ had de aandacht van collega Ton de Kleijn goed te pakken.  Deze robot is zo’n 25 cm groot, maar heeft een tal van functies en kan verschillende taken volbrengen. Denk aan het herinneren aan een dagprogramma óf gewoon een maatje zijn. ‘’Het was een leerzame en erg leuke dag! Het blijft een verlengstuk van ons als verpleegkundige vertelt Ton, maar hij is super nieuwsgierig hoe deze robot ze kan helpen met de dagelijkse werkzaamheden. Maar belangrijker nog, hoe deze robot voor de client de tijd bij GGZ Oost Brabant prettiger kan laten verlopen.

Enthousiasme, ideeën en samen aan de gang gaan

‘’Bij veel gadgets en technische innovaties was mijn ervaring dat er een gadget aangeboden werd en er pas later werd gekeken of dit passend was. Dat was deze keer niet’’, zegt Tom van de Langenberg. Wat de dag zo bijzonder maakte voor hem was dat er een mooi samenspel ontstond tussen The Innovation Playground en de medewerkers van de GGZ Oost Brabant. Er werd gesproken over problemen, mogelijkheden, ideeën en hoe deze naar de praktijk en de individuele cliënt vertaald kunnen worden. Dit zorgt voor enthousiasme, meer ideeën en een gevoel samen aan de gang te kunnen. ‘’Ik denk dat we in samenwerking met The Innovation Playground iets moois kunnen ontwikkelen (met vallen en opstaan) waar onze cliënt in de toekomst profijt van heeft’’. Tom hoopt dat hij dit vanuit het Hoog Specialistisch Centrum voor Hersenletsel en Neuropsychiatrie mag doen.

Zie voor meer info: www.ggzoostbrabant.nl/sameninnoveren

Meer Artikelen

GGZ Oost Brabant neemt als eerste zorginstelling robots in dienst

Fred Pijls bij BNR Nieuwsradio over digitalisatie in de GGZ

Filmpje Padua van Morgen over innovatie op de werkvloer

Robots Alpha Mini en Zenbo jr. bij GGZ Oost Brabant

Discussie

No data was found

Eerder besproken

No data was found

Inspiratie insturen

Zorgexpert

Met onze zorgexperts in de hoofdrol zijn wij dé netwerkspeler die gaat voor de mentaal gezondste regio in 2025.

Samenwerking in netwerk

Het succes van een behandeling hangt samen met de kwaliteit van het netwerk. Dat is wat wij geloven. Daarom wordt onze rol als netwerkspeler vanaf nu steeds groter.

Inhoud zorg

Onmisbare zorg voor het mentale welzijn van de regio. Die vind je bij GGZ Oost Brabant! Onze (top)specialistische GGZ draagt aantoonbaar bij aan het aantal gezonde levensjaren en de kwaliteit van leven.

Sociale innovatie

Onze ambitie vraagt dat we innovatie de ruimte geven met als doel de zorg te verbeteren en daarmee een bijdrage te leveren aan mentale gezondheid.

Digitalisatie

Elke digitale stap die we zetten moet leiden naar onze stip op de horizon: de mentaal gezondste regio in 2025.

Cliënt

Het leven van de cliënt is méér dan zijn diagnose. We hebben oog voor het hele verhaal. Meer mens, minder cliënt. Daar gaan we voor!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.