TOPGGZ keurmerk voor Depressie Expertisecentrum Jeugd

Ons Depressie Expertisecentrum Jeugd (DECJ) heeft in december 2020 het prestigieuze TOPGGZkeurmerk behaald! Dit keurmerk wordt toegekend aan topklinische ggz-afdelingen die zich toeleggen op diagnose en behandeling van ernstige, complexe psychiatrische aandoeningen. 

‘Het is belangrijk om al bij beginnende problemen in te grijpen’

Elk jaar zijn 37.000 jongeren in Nederland depressief. Volgens Daan Creemers, behandelaar bij het Depressie Expertisecentrum Jeugd  van GGZ Oost Brabant (DECJ) is het vaak een opeenstapeling van narigheid die ervoor zorgt dat een ‘gewoon’ rotgevoel uitmondt in depressiviteit. “Het is zelden één tegenslag. Onderzoek toont aan dat er vele factoren zijn die een rol kunnen spelen.”

“Om verergering van depressies bij jongeren te voorkomen, is het belangrijk om al bij beginnende problemen snel in te grijpen”, vervolgt Daan. “ Om hen gericht op te sporen en te helpen, ontwikkelden we samen met anderen zoals scholen, GGD, gemeenten, universiteiten en het Trimbos-instituut de preventieve netwerkaanpak STORM (Strong Teens and Resilient Minds: sterke tieners en veerkrachtige gedachten). Deze regionale netwerk aanpak zet in op de ontwikkeling van een positief zelfbeeld, weerbaarheid en veerkracht bij jongeren.”

STORM
Rian van de Boogaart en Sanne Rasing, programmaleiders van STORM lichten de aanpak verder toe. Rian: “Om somberheid en suïcidaal gedrag op te sporen, vullen álle leerlingen van de deelnemende scholen in onze regio door de GGD een vragenlijst in. Ongeveer 10% geeft aan last te hebben van (beginnende) depressieve gevoelens; zij krijgen Op Volle Kracht aangeboden, een preventieprogramma gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Jongeren die als mogelijk suïcidaal naar voren komen, krijgen binnen 48 uur een gesprek met een GGD-verpleegkundige. Daarna wordt bekeken welke intensieve hulp er nodig is. Zo konden we al enkele jongeren die ernstig suïcidaal bleken, snel een behandeling aanbieden.”

Ook kennis delen met ketenpartners vormt een belangrijk onderdeel van de STORM-aanpak. Sanne: “We trainen GGD-verpleegkundigen en artsen in het inschatten van het suïciderisico en docenten worden getraind tot gatekeeper, waardoor zij makkelijker in gesprek gaan met jongeren om te achterhalen of een jongere vastloopt. Ook leiden we jeugdhulpverleners, schoolpsychologen en zorgcoördinatoren op tot ‘Op Volle Krachttrainer’. 

Behandeling
Daan: “Wij bieden specialistische zorg bij ernstige, zeer hardnekkige depressies en zetten een combinatie van bewezen effectieve behandelingen in. Ook als jongeren daarnaast andere psychische problemen hebben, zoals angst, trauma of persoonlijkheidsproblemen, kunnen wij hen helpen. Binnen DECJ kunnen we inzoomen op gepersonaliseerde, individuele behandelingen.” 

Effectiviteit
Jongeren blijken vaak bijzonder veel veerkracht te hebben, weet Yvonne Stikkelbroek die als klinisch psycholoog en onderzoeker verbonden is aan het Depressie Expertisecentrum Jeugd: “Het is mooi om te zien hoe jongeren na een moeilijke fase het leven weer omarmen en zichzelf verder gaan uitvinden.”

Ook wetenschappelijk onderzoek is belangrijk om nog effectiever te behandelen. Yvonne: “Daarom doen we binnen DECJ ook veel onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen bij depressieve jongeren en wisselen we kennis uit met andere experts in het veld. We doen daarnaast ook onderzoek naar het voorkomen van terugkerende depressieve klachten door middel van de Stayfine App met als doel om te voorkomen dat jongeren die hersteld zijn terugvallen.”

Meer Artikelen

Collega Nathan benoemd tot Associate Professor aan de Universiteit van Tilburg

Verder met Peersupported Open Dialogue bij FACT Boxmeer

Psychiater in huisartsenpraktijk: de juiste zorg op de juiste plek

Discussie

No data was found

Eerder besproken

No data was found

Inspiratie insturen

Zorgexpert

Met onze zorgexperts in de hoofdrol zijn wij dé netwerkspeler die gaat voor de mentaal gezondste regio in 2025.

Samenwerking in netwerk

Het succes van een behandeling hangt samen met de kwaliteit van het netwerk. Dat is wat wij geloven. Daarom wordt onze rol als netwerkspeler vanaf nu steeds groter.

Inhoud zorg

Onmisbare zorg voor het mentale welzijn van de regio. Die vind je bij GGZ Oost Brabant! Onze (top)specialistische GGZ draagt aantoonbaar bij aan het aantal gezonde levensjaren en de kwaliteit van leven.

Sociale innovatie

Onze ambitie vraagt dat we innovatie de ruimte geven met als doel de zorg te verbeteren en daarmee een bijdrage te leveren aan mentale gezondheid.

Digitalisatie

Elke digitale stap die we zetten moet leiden naar onze stip op de horizon: de mentaal gezondste regio in 2025.

Cliënt

Het leven van de cliënt is méér dan zijn diagnose. We hebben oog voor het hele verhaal. Meer mens, minder cliënt. Daar gaan we voor!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.