Trajectbegeleiding binnen GGZ Oost Brabant helpt met herstellen

Het zorgt voor het aanwakkeren van zelfvertrouwen, het ontwikkelen van eigenwaarde en een gevoel van ‘ik doe er toe’. Werken of een opleiding draagt bij aan herstel. De trajectbegeleiders van GGZ Oost Brabant ondersteunen en begeleiden cliënten hierin. Trajectbegeleider Anouk Moonen is werkzaam op Huize Padua: “De stap naar werk is vaak spannend maar, ook ontzettend waardevol.”

Het hebben van werk geeft ritme, structuur, gevoel van eigenwaarde, sociale contacten, een beter inkomen en draagt bij aan het herstel. Omdat de stap naar regulier betaald werk voor sommige bewoners van het levendige landgoed een te grote stap is of niet (meer) haalbaar, wordt er door Anouk veelal gewerkt met de participatieladder van Huize Padua. Anouk: “Iedere tree staat voor een bepaalde mate van maatschappelijke- en arbeidsparticipatie. Het doel van de ladder is niet dat iedereen bovenaan eindigt. Het is een tool om inzichtelijk te maken waar de iemand nu staat en wat een mooie volgende stap zou kunnen zijn in zijn traject. De wens van een cliënt kan ook zijn om op de tree te blijven waar hij nu is, en begeleiding krijgen bij het niet terugvallen.”

Arbeidsrehabilitatie

De participatieladder is een laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met arbeidsrehabilitatie.

“Op Huize Padua zijn veel mogelijkheden voor mensen om stap voor stap aan hun doel te werken. Zo kan iemand bijvoorbeeld starten met dagbesteding op het terrein, dit zou later uitgebreid kunnen worden met bijvoorbeeld een werkpost, waar meer beroep wordt gedaan op iemands werknemersvaardigheden. Ook kunnen cliënten die dit graag willen, zich meer naar buiten gaan oriënteren en begeleiding krijgen bij het vinden van dagbesteding, vrijwilligerswerk of regulier werk/ opleiding buiten het terrein.”

Verschil maken

Anouk ziet de positieve effecten van werken op het herstel. “Ik ga met mensen op zoek naar wat hun ‘motor’ is, wat motiveert hen om uit bed te komen en hoe kunnen ze dat inzetten voor werk. Voor onze bewoners kan dat soms best lastig zijn, omdat ze daar al een lange tijd niet meer mee bezig zijn geweest. De kwetsbaarheid stond vaak voorop. Veel cliënten geven aan dat zij erbij willen horen, ‘normaal’ willen zijn. Het gevoel willen hebben dat ze mee doen, een andere rol voor zichzelf willen creëren. Vanaf het moment dat iemand gaat werken krijgen zij een nieuwe rol, of een oude rol terug in hun leven. Deze rol heeft effect op meerdere levensgebieden, bijvoorbeeld het vergroten van iemands netwerk, eigen regie, zelfredzaamheid maar ook in hun weg naar herstel en in hun behandeling.”

Toekomst

Anouk hoopt dat er in de toekomst meer focus komt te liggen op trajectbegeleiding in behandelingen. “We zien nu nog wel eens voorbijkomen dat mensen de veronderstelling hebben dat iemand alleen kan werken als hij of zij zich honderd procent goed voelt. Maar juist in het werk is het belangrijk dat je ook op mindere dagen aanwezig bent. Behandeling en werk kunnen elkaar zo goed aanvullen.”

Meer Artikelen

Runningtherapie van start op Huize Padua

Eikenheuvel 1 gestart met zelf vers koken

Documentaire-reeks ‘De Weg Wijzer’ op ons platform ‘Vallen en weer opstaan’

Discussie

No data was found

Eerder besproken

No data was found

Inspiratie insturen

Zorgexpert

Met onze zorgexperts in de hoofdrol zijn wij dé netwerkspeler die gaat voor de mentaal gezondste regio in 2025.

Samenwerking in netwerk

Het succes van een behandeling hangt samen met de kwaliteit van het netwerk. Dat is wat wij geloven. Daarom wordt onze rol als netwerkspeler vanaf nu steeds groter.

Inhoud zorg

Onmisbare zorg voor het mentale welzijn van de regio. Die vind je bij GGZ Oost Brabant! Onze (top)specialistische GGZ draagt aantoonbaar bij aan het aantal gezonde levensjaren en de kwaliteit van leven.

Sociale innovatie

Onze ambitie vraagt dat we innovatie de ruimte geven met als doel de zorg te verbeteren en daarmee een bijdrage te leveren aan mentale gezondheid.

Digitalisatie

Elke digitale stap die we zetten moet leiden naar onze stip op de horizon: de mentaal gezondste regio in 2025.

Cliënt

Het leven van de cliënt is méér dan zijn diagnose. We hebben oog voor het hele verhaal. Meer mens, minder cliënt. Daar gaan we voor!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.