Proeftuinen, samen aan de slag in het sociaal domein

In steeds meer gemeenten bedenken wijkbewoners en organisaties samen oplossingen waarin mensen meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen doen in de zogenaamde ‘proeftuinen’. In navolging van proeftuinen de Ruwaard, Leefgoed Veghel, Proeftuin Deurne en Van Eiges in Helmond, is in 2019 de gemeente Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert, een proeftuin gestart, genaamd Blikveld 360. 

“De Proeftuin staat voor een andere methodiek en vraagt daadwerkelijk om een andere houding en cultuur”

In de proeftuin Blikveld 360, gevestigd in wijkgebouw de Valuwe in Cuijk, zijn GGD Hart voor Brabant, GGZ Oost Brabant, MEE, Mooiland, Sociom, Syntein, Pantein en UniK een samenwerkingsverband aangegaan. Tijn Wernik, teamleider zorg bij GGZ Oost Brabant is nauw betrokken bij de proeftuin. “Belangrijk uitgangspunt is dat we niet óver de inwoner praten, maar mét de inwoner in gesprek gaan en samen zoeken naar een geschikte oplossing. De inwoner geeft zelf aan ‘ik wil, ik kan en ik heb nodig’ en komt op deze manier samen met het eigen netwerk en de benodigde professionals tot een oplossing.”

In de leersessies hebben de professionals afgelopen jaar inmiddels meer dan 100 casussen met elkaar besproken. In 40 gevallen heeft een multidisciplinair overleg samen met de cliënt plaatsgevonden, waarbij de GGZ Oost Brabant bij 10 casussen betrokken was.

Onderzoek naar baten van de aanpak
Organisatie METmet is door Blikveld360 benaderd met de opdracht een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse te maken om inzichtelijk te maken wat de maatschappelijke en financiële kosten en baten zijn van de proeftuin. Hiervoor zijn vanuit Blikveld360 tien casussen aangeleverd. Van al deze casussen zijn door Blikveld 360 de betrokken professionals en inwoners (de deelnemers) in kaart gebracht. 

Enkele conclusies
Alle betrokken deelnemers, zowel professionals als deelnemers, hebben de werkwijze Blikveld360 gewaardeerd met een gemiddelde score van 7,9. Naast een positieve bijdrage aan het leven van de deelnemende inwoners, levert de proeftuin een bijdrage aan een betere leefomgeving, het terugdringen van de zorgkosten en het versterken van de zelfredzaamheid van de deelnemer

Meer Artikelen

GGZ Oost Brabant verlengt samenwerking met Sport Expertise Centrum

MooiMaasVallei heeft eerste integrale regioplan van Nederland

Samenwerking met politie deel 1

Mooie mijlpalen voor Kraanmeer!

Gezamenlijke aanpak verbetering werkkansen psychisch kwetsbare mensen

Tevredenheid over Centrale Voordeur Volwassenenpsychiatrie Oss-Uden-Veghel

GGZ Oost Brabant, gemeenten en zorg- en veiligheidspartners zetten volgende stap naar 24-uursvoorziening

Kwaliteitsverbetering door samenwerking binnen A59

Start Integraal Expertisecentrum Ouderen (IECO) in regio Helmond/Peelland

Discussie

No data was found

Eerder besproken

No data was found

Inspiratie insturen

Zorgexpert

Met onze zorgexperts in de hoofdrol zijn wij dé netwerkspeler die gaat voor de mentaal gezondste regio in 2025.

Samenwerking in netwerk

Het succes van een behandeling hangt samen met de kwaliteit van het netwerk. Dat is wat wij geloven. Daarom wordt onze rol als netwerkspeler vanaf nu steeds groter.

Inhoud zorg

Onmisbare zorg voor het mentale welzijn van de regio. Die vind je bij GGZ Oost Brabant! Onze (top)specialistische GGZ draagt aantoonbaar bij aan het aantal gezonde levensjaren en de kwaliteit van leven.

Sociale innovatie

Onze ambitie vraagt dat we innovatie de ruimte geven met als doel de zorg te verbeteren en daarmee een bijdrage te leveren aan mentale gezondheid.

Digitalisatie

Elke digitale stap die we zetten moet leiden naar onze stip op de horizon: de mentaal gezondste regio in 2025.

Cliënt

Het leven van de cliënt is méér dan zijn diagnose. We hebben oog voor het hele verhaal. Meer mens, minder cliënt. Daar gaan we voor!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.