Samenwerking met politie deel 1

De handtekeningen onder het nieuwe convenant gaan het verschil niet maken, daar zijn Ernie van den Bogaard (programmaleider Acute Psychiatrie) en Martijn van Dongen (teamleider Acute Psychiatrie) het over eens. Het werkelijke succes van de goede samenwerking met de politie schuilt in de vele persoonlijke ontmoetingen en open gesprekken die eraan vooráf gingen. En die opgebouwde relaties vragen om voortdurend onderhoud, juist wanneer er geen directe aanleiding voor is. “Zo raken we steeds beter op elkaar ingespeeld en kunnen we sneller handelen in een crisissituatie.”

Investering

Vernieling, brandstichting, verboden wapen- en drugsbezit. Belediging, bedreiging, mishandeling: hulpverleners komen steeds vaker in gevaarlijke situaties terecht. Bij het afwenden van zo’n dreiging hebben ze elkaar hard nodig. “Maar een crisis is niet het moment voor een discussie over wat er in die situatie moet gebeuren. Dan moet er gehandeld worden, volgens een sterke hiërarchie en duidelijke werkafspraken”, weet Martijn uit ervaring. Die afspraken staan nu dus op papier; het convenant is het resultaat van een investering die volgens Ernie al enkele jaren gaande is. “Wij hebben goed uitgespit wat we van elkaar verwachten in een crisis, daardoor kunnen we nu sneller handelen als de nood aan de man is.”

Dagje meelopen

De tijd nemen om elkaar als mens te leren kennen en elkaars taak beter te begrijpen; dat is volgens Ernie het geheim van de goede samenwerking met de politie. Zo draaien nieuwe agenten, ambulanceverpleegkundigen en -chauffeurs standaard een dienst mee op de HIC in Oss. En GGZ-medewerkers nemen deel aan de vakdagen van de politie. “Ook organiseren we gezamenlijke trainingen, bijvoorbeeld in het kader van de-escalerend werken. Van zo’n ervaring leer je veel meer dan van het lezen van een protocol”, vindt ze. “Tijdens een opleiding of inwerkperiode sta je bovendien veel meer open voor nieuwe ervaringen dan wanneer je volop aan het werk bent. Ik zou graag zien dat de meeloopdiensten – ook op de spoedeisende hulp of de ambulance – een vast onderdeel worden van onze GGZ-opleidingen.”

Meelopen loont

Ook Martijn merkt dat zo’n kijkje in elkaars keuken loont. “De behandeling op de HIC heeft vaak een verplicht karakter, dat doet wat met de verhoudingen. Het is goed dat nieuwe agenten zien welke afwegingen wij daarin maken: wanneer kies je voor een zachte aanpak, wanneer stel je harde grenzen? Tijdens de dienst heb je tijd om dat uit te leggen.” Ook de keuze om iemand wel of niet op te nemen, leidt vaak tot interessante gesprekken. “Voor agenten kan het prettig zijn als iemand om wie zij zich zorgen maken, even van de straat is. Maar dat is voor ons geen argument voor een opname. Het is heel ingrijpend om iemand zijn autonomie te ontnemen. Vaak kunnen we mensen ook buiten de kliniek goed helpen. Als je dat uitlegt met een kop koffie erbij, begrijp je elkaar beter als je voor zo’n situatie komt te staan”, vertelt Martijn. De basiskennis van psychiatrie is bij de politie overigens prima in orde, vindt Ernie. “Ik sta er versteld van hoe goed sommige jonge agenten omgaan met verwarde personen: niet oordelen of straffen, wel duidelijk zijn. De politieacademie heeft goed in de smiezen hoe belangrijk het is dat agenten dit leren; die noodzaak is de laatste jaren ook wel gestegen.”

Meer Artikelen

GGZ Oost Brabant verlengt samenwerking met Sport Expertise Centrum

MooiMaasVallei heeft eerste integrale regioplan van Nederland

Mooie mijlpalen voor Kraanmeer!

Gezamenlijke aanpak verbetering werkkansen psychisch kwetsbare mensen

Tevredenheid over Centrale Voordeur Volwassenenpsychiatrie Oss-Uden-Veghel

GGZ Oost Brabant, gemeenten en zorg- en veiligheidspartners zetten volgende stap naar 24-uursvoorziening

Kwaliteitsverbetering door samenwerking binnen A59

Start Integraal Expertisecentrum Ouderen (IECO) in regio Helmond/Peelland

Proeftuinen, samen aan de slag in het sociaal domein

Discussie

No data was found

Eerder besproken

No data was found

Inspiratie insturen

Zorgexpert

Met onze zorgexperts in de hoofdrol zijn wij dé netwerkspeler die gaat voor de mentaal gezondste regio in 2025.

Samenwerking in netwerk

Het succes van een behandeling hangt samen met de kwaliteit van het netwerk. Dat is wat wij geloven. Daarom wordt onze rol als netwerkspeler vanaf nu steeds groter.

Inhoud zorg

Onmisbare zorg voor het mentale welzijn van de regio. Die vind je bij GGZ Oost Brabant! Onze (top)specialistische GGZ draagt aantoonbaar bij aan het aantal gezonde levensjaren en de kwaliteit van leven.

Sociale innovatie

Onze ambitie vraagt dat we innovatie de ruimte geven met als doel de zorg te verbeteren en daarmee een bijdrage te leveren aan mentale gezondheid.

Digitalisatie

Elke digitale stap die we zetten moet leiden naar onze stip op de horizon: de mentaal gezondste regio in 2025.

Cliënt

Het leven van de cliënt is méér dan zijn diagnose. We hebben oog voor het hele verhaal. Meer mens, minder cliënt. Daar gaan we voor!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.